9.11.07

The Bronze Age burials from Cova Dels Blaus

The Bronze Age burials from Cova Dels Blaus (Vall d′Uixó, Castelló, Spain): An approach to palaeodietary reconstruction through dental pathology, occlusal wear and buccal microwear patterns
M. Polo-Cerdá, A. Romero, J. Casabó and J. De Juan

Abstract
This paper reports a palaeodietary investigation of the human remains found in the collective Bronze Age burial cave from Vall d′Uixó (Castelló, Spain). Dental pathology, tooth wear as well as buccal dental microwear were analysed. Percentages of dental pathologies were compared with Chalcolithic and Bronze Age sites from the same territory. Dental caries, ante-mortem tooth loss, periodontal disease and abscess frequencies indicate a diet rich in carbohydrate foods. However, dental calculus percentages and macroscopic wear patterns suggest a diet not exclusively relying on agricultural resources. In addition, buccal dental microwear density and length by orientation recorded on micrographs using a scanning electron microscope showed inter-group differences with regard to carnivorous hunter-gatherers and farming populations related to the amount of abrasives in the diet that could correspond to a different dependence on agricultural resources or food preparation technology.

Resumen
Este artículo presenta una investigación de paleodieta de los restos humanos encontrados en la cueva de enterramiento colectivo de la Edad del Bronce procedente de la Vall d′Uixó (Castelló, España). La patología dentaria, el desgaste del diente así como el microdesgaste dentario vestibular fueron analizados. Los porcentajes de patología dentaria fueron comparados con yacimientos del Calcolítico y Edad del Bronce del mismo territorio. La frecuencia de caries, perdida dentaria ante-mortem, enfermedad periodontal y abscesos indican una dieta rica en hidratos de carbono. Sin embargo, los porcentajes de cálculo dentario y el patrón macroscópico de desgaste sugieren una dieta no exclusivamente relacionada con recursos agrícolas. Además, la densidad del microdesgaste dentario vestibular y su longitud por orientación registrada en micrografías empleando un microscopio electrónico de barrido mostraron diferencias inter-grupales con respecto a cazadores-recolectores carnívoros y poblaciones agrícolas relacionadas con la cantidad de abrasivos en la dieta que puede corresponder a una dependencia diferente en recursos agrícolas o técnica de preparación del alimento.

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